Новости
31.08.2020
„Calipers TIMES“ – август/2020

„Отпускарски“, „Следобедът на годината“ или „Лятна утопия“, все говорим за Август! Едно такова лежерно, приятно, спокойно. Няма лудница, няма нерви. Няма как и да е безкрайно…

Отпуснати около любимото синьо или с коктейл в ръка с някое градско барче, имаме време тотално да превъртим любимата социална мрежа. Но, пътят от първото www до Instagram, всъщност не е никак кратък. Защо не прочетеш малко по-надолу цялата история. Наистина е адски интересно!

И тогава Тимъти създаде CERN...

60-те години са изпълнени с едни от най-бурните събития в историята на човечеството. Джон Кенеди става президент, в Берлин е построена Берлинската стена, Съветският съюз изпраща първия човек в Космоса, а американците стъпват на Луната (поне така твърдят). Пражката пролет е главното събитие на 1968 година, а хипи движението и антивоенните протести заливат площадите и улиците. В България започва ерата на Тодор Живков. Бийтълс и Елвис Пресли определят тенденциите в музиката, а Мерилин Монро и Брижит Бардо стават новите секс символи. Минижупът шокира света и освобождава жената. Наистина безкрайно интересни години!

Именно тогава, започват да се създават и първите компютърни мрежи. Изграждат се на база съществуващите по онова време кабелни трасета и канали за предаване на информация между военните и правителствените организации в САЩ. През 70-те години, когато мрежата ARPAnet вече разполага с 15 опорни възела, се появява електронната поща. През 1971 година е разработен съответния протокол, чийто символ @ се превръща в задължителна част от e-mail адресите, а през 1972 година Рей Томлинсън създава първия пощенски клиент – Telnet.

Първият сайт в света се появява през 90-те от сътрудника на Европейския център по ядрени изследвания (CERN) сър Тимъти Джон Бърнърс-Лий и колегата му Робърт Кайо. Сайтът е с домейн име info.cern.ch. Този URL съществува и до днес, но на това място в момента е публикувана “паметна” web-страница, посветена на “раждането” на услугата WWW.

Всъщност, България не изостава в интернет революцията си. През 1993 година, се появява и първата уеб страница в България – www.digsys.bg. Тя съществува и до днес, а нейни създатели са собствениците на "Цифрови системи". Сайтът буквални бил една страничка, а на него пишело името на фирмата, предметът на дейност и как човек може да се свърже с нея.

Новото хилядолетие настъпва, а с него и уеб сайтовете започват да набират скорост.

Интересен факт е, че макар интернетът да е изцяло сътворение на съвременният свят и неговите нужди, на 4 април католическата църква почита свети Исидор Севилски, обявен през 2001 година от папа Йоан Павел II за покровител на интернет.

Кой беше вашият първи любим сайт?
А, днес? :)



https://www.youtube.com/watch?v=hrl8-rYHh04

https://www.digsys.bg/
  1. Според Уикипедия, йога е може да трансформира тялото и ума. Можем ли да вярваме на това определение?

Йога помага да обикнем тялото си, да се върнем към него и да осъзнаем, колко скъпоценно е то. Защото чрез тялото си, можем да взаимодействаме с материалния свят и да се наслаждаваме. Тялото е най-скъпоценният дар, който сме получили. Чрез него, влияем на ума и позволяваме на душата да изпълни мисията си.

2. Йога е нещо толкова духовно, но как се сработва с дигиталния свят? До колко сайтът ти помогна да стигнеш по-близо до учениците ти?

Сайтът е едно уникално творение на Calipers, благодарение на което мога да достигам до хора по целия свят. Дава широта, простор, възможности, отваря пространства, които иначе е невъзможно да достигнем. Сега с новата онлайн платформа, хората ще могат да практикуват, когато и откъдето пожелаят.

3. Инфлуенсърите са хора, които имат силно влияние върху обществото. В този ред на мисли, смяташ ли, че донякъде си такава, когато преподаваш йога?

Преди години, когато Лама Оле ми даде името Вдъхновение, не знаех още, какво ме очаква. Сега го усещам всеки ден и за мен е радост, да наблюдавам как хората се вдъхновяват и отварят към своя истински потенциал, практикувайки йога.

4. Кажи как да бъдем повече „дзен“ в ежедневието си? :)

Практикувайте йога, наслаждавайте се на живота, благодарете, танцувайте, целувайте се, бъдете нежни към себе си, бъдете доволни, приемайте, не поставяйте етикети, излезте от осъждането. Спомнете си лицето на бебе - пълно с любопитство, усмивка и радост.

5. Защо ни избра за твоя дигитална агенция? :)

Защото сте най-добрите! Дълго чаках.
Аз не правя нищо без да съм го усетила и да е дошъл точния момент, с точните хора. Връзката беше много специална, това е любов от пръв поглед. Доверих се и сега съм още по-щастлива и успешна. Благодаря ви за грижата, за лесната работа, за точността, креативността, отдадеността.

Първа астро-олимпиада, кой ще грабне медала?

Овенът регистрира рекорд, ден преди състезанието. Наистина е пръв!

Телецът е категоричен, че ще постави рекорд в дисциплината „ Тук имаше торта преди 5 секунди“ – храната, прави борбата, то е ясно.

Като заговорихме за борба, пристига Близнакът, който някъде е прочел как борбата е безмилостна и жестока, когато имаш брат. Не му е лесно, наивен е.

Затова пък, Ракът е включил задна скорост, но е убеден, че поне е в правилната посока. Едната му щипка докосва нещо голямо и космато! О, не!

Лъвът е развял грива пред него, убеден, че медалът дори ще е с негов облик. И по детски с много любов, обсипва публиката. Ех...

Красивата
Дева е очакваната финалистка в съчетанието с лента. Толкова е взискателна, че вече няколко пъти почисти лентата си, а я е доковала само тя ;). Май трябваше да участва в нареждането на Рубик кубче.

И като говорим за красота в спорта, е, няма как да не сме притеснени Везната как ще стигне финалната линия. Колебанието й ще я тласка ту напред, ту назад в състезанието с ролери. Съчувстваме й, но поне е красива.

Но, веднага след нея се нарежда Скорпиона. Състезанието с колесници е неговата страст. Само той може да издържи на напрежението и на физическата издръжливост, която изисква този спорт.

Хвърлянето на диск е в съседното игрище. Стрелецът ще се раздаде на макс! Убеден е, че дискът му ще достигне не само нависоко, ами, дори ще падне в съседното населено място, а защо не й държава. Оптимист е!

Студеният Козирог е в пълна концентрация и хладнокръвно очаква старта. Сноубордингът е неговата сила – през зимата, върху земята, нависоко по скалите, но поне е сигурен, че ще е заземен, пък каквото ще да става.

Водолеят оптимистично гледа в бъдещето, убеден, че медалът по бънджи скок му е вързан в кърпа. Вече е измислил как да развие оборудването за този въздушен спорт, така че и за човечеството да има полза ;)

Рибата дълго избира в кой воден спорт да участва. Колебаеше се кой спорт е по-надълбоко: водолазното гмуркане или подводната фотография. Втората й е малко неясна и за по-сигурно избра гмуркането.

Вашата оценка:

Достигнат рейтинг: / 5. Гласувания: