Дизайн
28.07.2014
Single Page Sites – особености, предимства и недостатъци

Напоследък все по-често можем да попаднем на така наречените Single Page Web Sites (SPWS). Дори да не сте обърнали внимание, гарантираме ви, че сте разгледали поне няколко през последната седмица, в която сте сърфирали в интернет.

За разлика от  традиционните уеб сайтове, които са изградени от няколко страници, в повечето случаи подредени йерархично, SPWS събират цялото си съдържание само на една страница, която просто се скролва.

SPWS са все по-актуални поради една много основна причина. С по-широкото навлизане на смарт устройствата (таблети и телефони) все по-важно става всеки сайт да бъде responsive – да се адаптира към устройството, на което е отворен, за да осигури оптимална визия и функционалност за потребителите си. SPWS предлагат добро решение на проблема с адаптивността и осигуряват приятно преживяване за потребителите, независимо от устройствата, които използват.

SPWS могат да съдържат елементи от традиционната навигация или други общи с традиционните уеб сайтове опции, но можете да ги познаете по това, че докато разглеждате съдържанието им URL-то няма да съдържа родителски директории или други референции към индексирано съдържание.

Друго важно предимство на SPWS е опростената навигация. Във един все по-дигитализиран свят, в който информацията и новостите ни заливат ежедневно, опростяването става все по-важно за осигуряването на комфорт на потребителите, които са претоварени с предложения и възможности. Бързият и лесен достъп до информацията, от която потребителят се нуждае, е от съществено значение за крайните впечатления от онлайн преживяването му и дори влияе и на процеса на взимане на решение, когато става въпрос за покупка, резервация или запитване, например.

Разбира се, този тип уеб сайтове имат и своите недостатъци, като затруднената оптимизация за търсещи машини и понякога трудности при обновяване на информацията. Сериозен минус е и по-трудния анализ на поведението на потребителите, които посещават сайта. Фактът, че е съставен от една страница, прави невъзможно отчитането на интересните за потребителите елементи, както и на тези, които ги карат да напускат страницата.

Макар че SPWS не са подходящи за големи сайтове с много и често обновяваща се информация като новинарски страници или блогове, бъдещето им изглежда повече от светло, освен това вече е факт! и те остават най-подходящия избор, когато имаме нужда от ландинг страница, страница за представяне на нов продукт или промоция или пък представяне на някаква кампания или идея.

Разгледайте най-добрите single page sites за 2013 година тук: http://onepagelove.com/the-top-20-one-page-websites-from-2013

А, ето и някои от уеб сайтовете, разположени на една страница, които създадохме за наши клиенти:

https://calipers.bg/bg/проекти/завладей-лятото-със-суперхостинг-бг/
https://calipers.bg/bg/проекти/продуктов-уеб-сайт-на-диланд/
https://calipers.bg/bg/проекти/онлайн-кампания-супер-зимна-промоция/

Обадете ни се! 0899 134 442


 

Вашата оценка:

Достигнат рейтинг: / 5. Гласувания: