Разработка
13.09.2012
Топ плъгини за вашия WordPress сайт

В интернет има хиляди разширения (plugins) за платформата WordPress, които можете да инсталирате допълнително към вашия сайт. Десетки от тях, предлагат сходни или дори еднакви функционалности и понякога можете да изгубите много време в процеса на избора, тестването и настройването им.

В следващите няколко параграфа ще ви представим плъгини, които смятаме за изключително полезни и които често използваме при разработването на WordPress сайтове и блогове:

Админстрация и навигация:

1. WP-PageNavi - Добавя по-напреднала навигация за странициране към вашия блог. Предишна, следващата, първа, x от колко - най-важното за един разработчик е лесното и удобно редактиране и къстъмизиране.
http://WordPress.org/extend/plugins/wp-pagenavi/

2. CMS Tree Page View - Добавя дървовиден изглед на всички страници. През  дървовидният изглед лесно могат да се преглеждат, редактират, добавят нови страници. Подпомага търсенето на страници, когато има голям брой страници. Пренареждането на страници също е улеснено чрез влачене с мишката (drag and drop).
http://eskapism.se/code-playground/cms-tree-page-view/

3. Category Order и My Link Order - Първият плъгин  разрешава лесно пренареждане на категории чрез влачене с мишката, а вторият  е аналогична функционалност за линковете в сайта.
http://wpguy.com/plugins/category-order/
http://geekyweekly.com/mylinkorder

Презентация и съдържание:

1. FancyBox for WordPress - Този плъгин добавя, функционалност за преглед на картинки и видео в попъп прозорец, също дава възможност за навигацията на множество медийни изображения в галерия. Тук е редно да споменем, че има много алтернативни решения, но  FancyBox предлага лесна и голяма къстъмизация и добър съпорт, като остава нашият фаворит за сега.
http://plugins.josepardilla.com/fancybox-for-WordPress/

2. Multilingual Press - Това е плъгин, който дава възможност за мултиезично съдържание в сайта или в блог-а. Базиран е на  WordPress Multisite функционалностa, която е сред базовите нововъдения в WordPress 3.0 и по-нови версии.
https://github.com/inpsyde/multilingual-press

3. TinyMCE Advanced - съвсем накратко така би трябвало да изглежда редактора по подразбиране според нас. Добавя изключително ценни функционалности към TinyMCE и определено ще се радвате да го имате.
http://www.laptoptips.ca/projects/tinymce-advanced/

4. More Taxonomies - Когато създавате сайт със голямо количество съдържание, и искате то да бъде добре организирано с най-различни релации. Препоръчваме използването на taxonomies. С този плъгин имате лесен достъп до създаването на нови релации, както и редактирането на настоящи.
http://WordPress.org/extend/plugins/more-taxonomies/

SEO:

1. Google Analytics for WordPress - Google analytics e плъгин, който улеснява страшно много проследяването на цялата статистическа информация за посещенията на потребителите, поведението им на сайта, местата които водят трафик на сайта и други.
http://wordpress.org/extend/plugins/google-analytics-for-wordpress/

2. Google XML Sitemaps - xml картите на сайтове са основен инструмент спомагащ роботите на търсачките да индексират вашия сайт по-добре. Плъгина от своя страна спомага автоматичното генериране на тази карта на база структура и съдържанието на вашият сайт.
http://wordpress.org/extend/plugins/google-sitemap-generator/

3. Search Everything - добавя ценна функционалност за търсене без да променя темплейти на страници. Добавя допълнителни опции като маркиране на търсената дума, странициране, откъси, тагове, къстъм полета(метадата) и др. Също дава възможност да изключите дадена страницата или пост от търсенето.
https://github.com/sproutventure/search-everything-wordpress-plugin/

4. SEO Title Tag - Този плъгин е прост, но ефективен за редактиране на title-ите на страници и постовете. Използва се в случаите, когато се цели заглавието на поста да е различно от това на страница.
http://www.netconcepts.com/seo-title-tag-plugin/

При разработка на уеб сайт чрез системата на WordPress можете да се възползвате от готовите плъгин решения. За удобство голяма част от тях са събрани в плъгин директорията на WordPress - http://wordpress.org/extend/plugins/.

Свържете се с Калипърс, за да проектираме и изготвим вашият нов и успешен уеб сайт: office@calipers.bg

Вашата оценка:

Достигнат рейтинг: / 5. Гласувания: