Маркетинг
06.07.2011
Google+ или какво ново в сферата на социалните медии?

На 28 юни 2011 Google официално обяви пускането на социалната мрежа Google+. Дългоочакваният отговор на гиганта срещу Facebook беше отлаган на няколко пъти, но вече е факт. В рамките на деня беше възможно да се канят приятели, но поради големия наплив от желаещи от Google затвориха тази опция. Въпреки че в момента Google не разрешава изпращането на покани за включване в социалната мрежа, много хора все пак получават покани. Това е нова онлайн измама, чрез която се разпространяват фалшифи покани за присъединяване към социалната мрежа. Те са изцяло издържани в дизайна на истинските съобщения от Google+, но при кликване линкът ви отвежда в страница, което се предлага секс артикули. Внимавайте!

Какво отличава Google+ от другите социални мрежи?

Една от основните задачи, които Google+ се опитва да реши, е казуса с публичността на информацията, която споделяме в социалните мрежи. С тази цел добавянето на приятели става чрез добавяне им в социални Кръгове като Семейство, Съученици, Колеги. Имената и броят на Кръговете зависят от потребителя, като при включване има готови генерирани Кръгове, които може да използвате, да преименувате или да изтриете. Добавянето става чрез drag-and-drop на приятел в съответния Кръг. Визулното решение с кръгове и орбити около тях е ползваемо, анимацията с лек дим и +1 при добавяне на приятел е забавно.

Google предоставят удобства за пряк контакт между потребителите на социалната си мрежа като освен опцията за чат, предоставя: възможност за разговори, видео чат, мулти чат (чат между повече от двама потребители) и прехвърляне на файлове.

Друга отличителна черта на Google+ е функцията „Терен“. Идеята зад тази функционалност е да провокира хората да общуват на групи. „Терен“ позволява да обявиш на хората от определен Кръг или Кръгове, че си свободен и имаш желание да си говориш с тях, като отвориш витрулна чат стая, която да изпрати автоматично известия до приятелите ти. Тук, в употреба влиза опцията за Видео чат. За момента максимум 10 човека могат едновременно да са в един „Терен“, като на екрана в малки са показани всички участници едновременно, а в голям прозорец е говорещият. При желание на 11-ти потребител, той трябва да изчака някой да излезе от Терена. Като допълнение всеки от участниците може да постне видео от YouTube, което всички да гледат и обсъждат едновременно.

При описване на отличителните характеристики особено място заема „Искри“. Тази функционалност позволява търсене на съдържание по ключови думи. От Google отбелязват, че не става въпрос за нов вид търсачка, а за „sharing engine“ (търсачка за споделяне). Чрез „Искри“ потребителят въвежда свой интерест като ключова дума в полето и Google показва резултати от мрежата, които са свързани с посочения интерес. Интересите може да се запазват, за да бъдат достигани по-лесно в бъдеще. Запазените интереси на потребителя са видими за неговите приятели.

В Google+ е оптимизирана и функцията за качване на снимки. Освен качване и тагване, Google+ предлага и снимков редактор, с който можете да корегирате цветовете, яркостта и други основни ефекти. Важно е да се отбележи, че при качване на снимки в Google+, те не променят качествата си.

Платформата Google+ е свързана с другите продукти на Google. Ще забележите в полето под навигацията на браузера ви лента, която показва в кой продукт сте и която служи като връзка с останалите продукти. Също така от дясната страна има кутийка за известия и по този начин потребителят остава винаги свързан с текущите дейности в Google+. Чатът също остава активен в по-голямата част от продуктите като пощата и календара.

И още нещо интересно:

Появи се ново приложение към Google Chrome, което извлича данните от Facebook и ги добавя в адресната книга на Gmail. Данните се запазват във формат CSV и могат да се добавят в папка „Добавени от Facebook“. От Gmail те лесно се добяват в Google+, тъй като към момента пощата е основният източник на връзки за социалната мрежа. Данните, които можете да извлечете за приятелите си от Facebook са техните имена, имейл адреси, телефони, уеб сайтове, адреси и рожденни дни. Историята на общуването ви не може да бъде прехвърлена. Хората от Facebook смятат това приложение за некоректно и към търсят начин да го блокира.

За да се противопоставят на навлизането на Google+ на пазара на социалните мрежи, от Facebook обявиха, че следващата седмица ще представят нещо ново и страхотно. Веднага изтече информация, че тази новост ще е съвместен проект със Skype (компанията бе купена от Microsoft) и ще предостави на потребителите на Facebook възможност за видео чат в рамките на платформата.

Очаквайте скоро още новини около развитието на социалните мрежи, както и съвети как да SEO оптимизация за показване на сайна ви в Искри.

Свържете се с Калипърс, за да изградим успешна концепция за комуникацията на компанията ви в социалните медии: office@calipers.bg

Вашата оценка:

Достигнат рейтинг: / 5. Гласувания: