Разработка
31.05.2010
Запазване на външни връзки при промяна адрес на секция в уеб сайта ни.

Особено неприятна ситуация е, когато се наложи да променим URL адреса на дадена секция, а тя вече е била индексирана и има определен брой външни връзки към нея. Желателно е в тази ситуация да се погрижим посетителите на уеб сайта ни да не останат неприятно изненадани, когато попаднат на страница, която не са очаквали или още по-зле, да попаднат в страница с грешка 404 (несъществуваща страница).


За постигане на тази цел, можем да използваме някои от следните възможности:
1.    Страница 404
Направата на стилизирана страница 404 не е особено подходящо решение за постигане на максимален „User experience” при достигането й, но тя е абсолютно задължителна за нашият уеб сайт. По този начин си гарантираме, че при настъпването на грешка или опит за отваряне на несъществуваща страница в някаква степен ще намалим степента на отпадане на посетителите в сайта ни. Добра практика е да поставим поле за търсене на съдържание, което потребителя да използва за да открие съдържанието, което е търсил.

2.    Запазване на стария URL адрес с добавяне на връзка към актуализирания такъв.
При този вариант запазваме старият адрес, на който се е намирала нашата секция, но вместо съдържанието й публикуваме кратък текст уведомяващ потребителя, че материала е преместен и поставим адрес към новият му адрес. Това решение със сигурност няма да разочарова посетителите, но от друга страна добавя допълнителна стъпка и текст, който трябва да бъде прочетен за достигането до секцията, която се търси.

3.    Дублиране на секцията в двата URL адреса
Този вариант е подходящ единствено ако двата URL адреса са в рамките на един домейн. При него и двата адреса ще отварят един и същ изглед, с едно и също съдържание. По този начин на посетителите няма да бъде добавено допълнително съдържание или стъпки, които може да доведат до увеличаване на степента на отпадане на посетителите на уеб сайта ни.

Платформата която разработваме и използваме за разработка на уеб сайтове в Калипърс има функционалност за автоматично запазване на старите URL адреси. По този начин администраторите безпроблемно могат да променят адресите на секции в сайта без да се притесняват, че ще бъдат прекъснати връзките към съответното съдържание. Платформата ни по подразбиране запазва старите URL адреси и показва на потребителите същото съдържание, каквото е видимо на новосъздаденият адрес. Разбира се ако искаме да избегнем дублиране на съдържанието лесно можем да използваме решението от вариант 2 (на старият уеб адрес, да поставим връзка към новият)

Вашата оценка:

Достигнат рейтинг: / 5. Гласувания: